Ecoride Magasin
Jeg har skaffet meg elsykkel … Hva gjør jeg nå?
Har du skaffet deg elsykkel? Gratulerer! Her kommer fem nyttige tips til ditt nye eldrevne liv.
1. Ta vare på batteriet
Batteriet er elsykkelens hjerte – det er noe man må være forsiktig med og ta godt vare på. Batterier er følsomme overfor værforandringer, spesielt kulde. Når det er tørt og varmt (les: lunkent), har batteriet det aller best! Under 10°C anbefales det at du tar med deg batteriet og oppbevarer det innendørs, ellers risikerer det å miste sin kapasitet. Ved null grader kan batteriet for eksempel tape rundt 20 prosent av kapasiteten, og ved -15°C dobbelt så mye. Det er jo ikke ønskelig!
Er du en person som setter bort sykkelen helt om vinteren, eller av andre grunner oppbevarer batteriet over lengre tid, bør batteriet hverken være fulladet eller utladet. Det optimale er et energinivå som ligger på rundt 50-70 prosent.
2. Beskytt sykkelen fra regnet
Det er ikke bare lave temperaturer som kan forårsake det – våte forhold kan også på sikt slite ut ditt nye kjøretøy, det er jo tross alt elektronikk! Du kan selvfølgelig sykle i regnet, men når du lar den stå parkert, er det lurt å plassere den under tak. Har man ingen garasje eller sted å plassere den, kan en enkel løsning være å skaffe en presenning.
3. Grove dekk
Når det er på tide å bytte ut dekket, gjør du klokt i å skaffe et par som er spesielt beregnet for elsykler, ettersom en sykkel som bærer på en motor og batteri, er tyngre enn en uten. Disse spesialdekkene er grovere og slites derfor ikke ut like raskt som vanlige sykkeldekk. Og når vi først snakker om dekk, bør vi også nevne lufttrykket – når det er kaldt, minsker trykket. Om vinteren kan det derfor være smart å fylle dekkene med litt ekstra luft. Jo slappere dekk, desto dårligere rullemotstand – og det høres vel ikke så morsomt ut når det eneste man vil er å gli fremover?
4. Som en hvilken som helst annen sykkel (nesten)
Forøvrig behandler du den som en hvilken som helst annen sykkel. Kontroller bremsene med jevne mellomrom (livsviktig!), smør inn kjedet og hold det rent for å unngå unødig slitasje fra grus og annet skitt – det er jo til tross din nye perle.
5. Nye steder å besøke
Sist men ikke minst så må du ikke glemme alle nye potensielle utfluktsmål som åpner seg med din nye sykkel! Nå kan du kjempelett sykle opp bratte høyder og nyte utsikten uten å dø av anstrengelse. Du er kanskje interessert i å bevege deg rundt “verdens mest svette kunstrunde” på Tjörn, båtutflukt med sykkelen i Bohuslän eller kanskje oppdage Stockholm i en 50 kilometer lang og bilfri bane under Sthlm Bike? Hvis det høres overdrevent raskt ut, så holder det kanskje med å besøke den der avsidesliggende badeplassen som du har ønsket å reise ut til. Eller et hvilket som helst annet sted hvor det tidligere har vært altfor slitsomt å tråkke seg hele veien på sykkel.